Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam żeberka, a żeberka w kapuście, palce lizać. Delikatne, mięciutkie mięso z żeberek wieprzowych w kapuście na bazie grzybów i powideł.
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
• 1kg żeberek wieprzowych
• 1 opakowanie pomysł na żeberka z cebulą i natką pietruszki
• 100 g grzybów suszonych
• 1 kg kapusty kiszonej
• 4 ziarna ziela angielskiego
• 4 listki laurowe
• 200 g powideł śliwkowych
• Sól
Żeberka w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Grzyby suszone zalewam gorącą wodą i odstawiam na godzinę.
2. Żeberka myję, kroję w paski, doprawiam solą, pomysłem na żeberka z cebula i natką pietruszki. Mięso przekładam do woreczka od pieczenia, układam na blaszce i piekę w rozgrzanym piekarniku 45 minut w 180°C.
2.Kapustę kiszoną przelewam wodą, przekładam do garnka, dodaję wcześniej namoczone grzyby wraz z woda z moczenia, dodaję listek laurowy, ziele angielskie, powidła i gotuję około 30 minut.
3.Kapustę po ugotowaniu układam w naczyniu razem z upieczonymi żeberkami.
Danie gotowe.
Smacznego.
Komentarze