Ryba w sosie węgierskim

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Propozycja na piątkowy obiad.
Szybko i prosto przygotujesz kawałki fileta rybnego w warzywnym sosie. Koniecznie wypróbuj, bo danie jest bardzo smaczne.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 1 kg fileta rybnego z dorsza
    • 2 jajka całe
    • 6 łyżek mąki pszennej
    • 6 łyżek wody
    • Olej do smażenia
    • 3 różne kolorowe papryki
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 puszka pomidorów krojonych z bazylią
    • Sól
    • Pieprz
    • 2 łyżeczki papryki wędzonej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ryba

Ryba w sosie węgierskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryba 1. 1. Do miski wsypuję mąkę, paprykę wędzoną, sól, wbijam jajko, wlewam wodę, mieszam trzepaczką tak, żeby nie było grudek.
    2. Rybę kroję na mniejsze kawałki, solę, następnie zanurzam w cieście i smażę z każdej strony na rozgrzanym oleju.
  • warzywa 2. 3. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na drugiej patelni na rozgrzanym oleju.
    4. Do warzyw dodaję pokrojone w drobne paseczki papryki oraz pomidory z puszki. Doprawiam pieprzem oraz solą, gotuję około 10 minut.
  • ryba 3. 5. Warzywa oraz rybę po usmażeniu układam na przemian w naczyniu.
    6. Rybka gotowa, podaję z ziemniakami.
    7. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować