Żeberka duszone z pieczarkami

4.44 (161 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatne, miękkie, soczyste.... Pycha!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
    1 duża cebula
    250 g pieczarek
    3 szklanki wody
    sól
    pieprz
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    1 łyżka mąki (opcjonalnie)
    2 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki masła klarowanego
    papryka słodka
Wystaw ocenę:

4.44 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Żeberka duszone z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka umyć i pokroić w mniejsze części., oprószyć je solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło i przyrumienić mięso z dwóch stron. Dodać cebulę pokrojoną w piórka i zrumienić ją smażąc wraz z mięsem, a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki.
    Całość zalać wodą , dodać liście laurowe, ziele angielskie i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa. U mnie to trwało około 1 godziny.
    Na koniec dodać sos sojowy doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Sos można zagęścić , roztrzepać mąkę w małej ilości wody i wlać do sosu po czym sos ponownie zagotować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki Wieprzowina Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inny pomysł na żeberka? Sprawdź przepis na żeberka w marynacie curry

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować