Duszone żeberka z pieczarkami

4.5 (172 ocen)

Pyszne duszone żeberka, mój mąż je bardzo lubi.

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
    30 dag pieczarek
    1 pęczek pietruszki zielonej
    100 ml śmietany
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    1 łyżka sosu worcester
    papryka słodka i ostra
    imbir mielony
    suszony tymianek
    1 łyżeczka oliwy
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Duszone żeberka z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podsmażanie żeberek 1. Żeberka umyj, osusz, podziel na mniejsze części,posyp je wszystkimi przyprawami. Żeberka podsmaż na łyżeczce oliwy. Pieczarki oczyść, pokrój w plastry, czosnek obierz, przeciśnij przez praskę dodaj do żeberek, wlej sos worcester. Smaż aż pieczarki puszczą sok.
  • Gotowe żeberka 2. Gdy pieczarki zmiękną wlej ok. 2 szklanki ciepłej wody. Gotuj do miękkości.Gdy żeberka będą miękkie sos przypraw do smaku, wlej śmietanę zagotuj. Nać pietruszki opłucz, osusz, posiekaj. Wsyp do żeberek, wymieszaj. Smacznego!

Porady

Jeśli sos wyszedł nam za rzadki można zagęścić go mąką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować