Żeberka duszone z miodem

4.97 (178 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ulubione mięso mojej Córki. Miód dodaje smaczku.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
    2 średnie cebule
    4 ząbki czosnku
    sól
    pieprz czarny
    przyprawa "Grill"
    3 łyżki miodu, np wielkokwiatowego
    majeranek, bazylia
    olej rzepakowy do smażenia


Wystaw ocenę:

4.97 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka duszone z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • żeberka wieprzowe 1. Mięso dokładnie myjemy. Osuszamy.
  • żeberka plus przyprawa 'Grill" 2. Mięso kroimy na zgrabne porcje. Każda powinna mieć "kostkę".
    Obsypujemy przyprawą do Grilla.
  • dodawanie czosnku do żeberek 3. Czosnek miażdżymy w prasce.
    Nacieramy mięso czosnkiem, przyprawą, solą, pieprzem.
  • żeberka plus miód 4. Polewamy żeberka miodem. Wcieramy w mięso.
  • zamarynowane żeberka 5. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 30 min.
  • żeberka przed pieczeniem 6. Do rondla wlewamy olej, rozgrzewamy go. Wkładamy zamarynowane żeberka.
  • żeberka plus cebula 7. Cebulę kroimy w talarki.
    Żeberka najpierw na dużym ogniu opiekamy. Przewracamy na drugą stronę, lekko rumieniąc.
    Uważajmy, aby nie przypalić.
    Dodajemy cebulę.
  • duszone żeberka 8. Mięso dusimy na niewielkim ogniu do miękkości, podlewając wodą lub bulionem, np z rosołu.
    Na końcu doprawiamy do smaku: pieprzem, solą. Wsypujemy suszone zioła.
  • upieczone żeberka z miodem, podane na obiad 9. Żeberka podajemy na gorąco.
    Smacznego ;)

Porady

Dobre żeberka, to te, kiedy kostka jest ładnie przerośnięta mięskiem. Do mięsa można dodać suszony kminek, jak ktoś lubi. Żeberka w miodzie podajemy, jako danie obiadowe: z ziemniaczkami, dowolną surówką, np z kiszonej kapusty. Można podawać, jako samodzielne danie z pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować