Żeberka duszone w kapuście włoskiej z papryką

4.5 (187 ocen)

Żeberka to dość kaloryczne mięso lecz bardzo smaczne dlatego raz na jakiś czas warto je przygotować. Uduszone w kapuście włoskiej z dużą ilością czerwonej papryki smakuje wyśmienicie. Żeberka zamarynowałam także w trzech rodzajach papryki co nadało całemu daniu intensywnego , paprykowego smaku.

Składniki:

  • 1 kg. żeberek w pasku
    1 mała główka kapusty włoskiej
    3 czerwone papryki
    2 cebule
    smalec do smażenia
    2 łyżki masła
    1,5 l.bulionu mięsnego
    sól,pieprz
    Marynata:
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka wędzonej papryki
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka duszone w kapuście włoskiej z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 
Żeberka duszone w kapuście włoskiej z papryką 1. Żeberka myjemy , suszymy, kroimy w zgrabne kawałki między kośćmi.
    Składniki marynaty łączymy razem , pokrywamy nią każdy kawałek mięsa.
  • 
Żeberka duszone w kapuście włoskiej z papryką 2. Na patelni rozgrzewamy smalec , smażymy mięso na rumiano z obu stron.
  • 
Żeberka duszone w kapuście włoskiej z papryką 3. Obraną cebulę i umytą paprykę kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy.
    W garnku rozgrzewamy masło , szklimy cebulę , dodajemy paprykę.
  • 
Żeberka duszone w kapuście włoskiej z papryką 4. Gdy się podsmażą wsypujemy kapustę , mieszamy co jakiś czas do zwiędnięcia liści.
  • 
Żeberka duszone w kapuście włoskiej z papryką 5. Zalewamy warzywa bulionem , wkładamy żeberka.
    Dusimy 1 h.
    W między czasie doprawiamy solą i pieprzem wg. smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta włoska Papryka Wieprzowina Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować