Żeberka duszone w czerwonej kapuście

4.5 (196 ocen)

Mięso duszone w ten sposób nabiera pięknego purpurowego koloru. Jest tak miękkie i delikatne że samo odchodzi od kości a co najważniejsze bardzo smaczne i uniwersalne ponieważ mamy mięso i jarzynkę w jednym garnku.

Składniki:

  • 800g. żeberek w pasku
    1/3 główki małej czerwonej kapusty
    1 cebula
    0,5 l. bulionu warzywnego
    1 łyżka przyprawy do żeberek
    1 łyżeczka chili
    sól , pieprz
    1 łyżka mąki+100ml zimnej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka duszone w czerwonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. żeberka umyć , osuszyć , pokroić na mniejsze kawałki między kośćmi.( W zależność od tego jakie wielości porcji chcemy osiągnąć)
    Warzywa umyć , kapustę poszatkować drobno , cebulę pokroić w kostkę-wymieszać razem.
  • kapusta z żeberkami 2. Na dno garnka ułożyć 1/2 warzyw oraz żeberka.

  • z kapustą 3. Całość przykryć resztą kapusty oraz zalać bulionem.
    Wstawić na gaz dusić ok 60 min na wolnym ogniu ,dodać przyprawy , delikatnie wymieszać ( spróbować ew. doprawić)
  • 4. Mąkę dokładnie połączyć z wodą oraz paroma łyżkami wywaru z sosu , przelać do garnka , wymieszać nad gazem do lekkiego zgęstnięcia sosu.
  • 5. Żeberka podawać wg.gustu z ziemniakami makaronem , kaszą czy te pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować