Zdrowe i smaczne kotleciki z zielonej soczewicy z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę opłukać i gotować w lekko w osolonej wodzie do miękkości. Marchew , i selera obrać obgotować w osolonej wodzie na pół twardo i drobno posiekać. Cebulę , czosnek obrać, posiekać i podsmażyć w łyżce oleju na złoty kolor.Paprykę, umyć i pokroić w kostkę.
W misce wymieszać ze sobą soczewicę,warzywa, cebulę z czosnkiem ,paprykę, dodac posiekana natkę , jajka , mąkę , wyrobić masę, przyprawić do smaku.
Jeśli masa jest za sucha dodaję jeszcze jedno jajko, jeśli jest zbyt luźna – jeszcze łyżkę bułki tartej. Masę przyprawiam solą i pieprzem. Masę odstawić na pół godziny do lodówki.
Z masy warzywnej formować nieduże i płaskie kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć partiami z obu stron na złoty kolor.Podawać ciepłe ,udekorować świeża natką, smacznego.
Komentarze