Potrawka z zielonej soczewicy i boczniaków

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Chociaż boczniaki nie są grzybami leśnymi - ze względu na swój delikatny smak świetnie komponują się w przeróżnych potrawach. W połączeniu z zieloną soczewicą i ziołami powstała lekka i pożywna potrawka idealna do po podania z ryżem lub kaszą.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -200 g zielonej soczewicy
    -250 g boczniaków
    -1/2 cebuli
    -1 duża marchewka
    -2 łodygi selera naciowego
    -1 pietruszka korzeniowa
    -listek laurowy
    -ziele angielskie
    -2 łyżki oleju
    -natka pietruszki do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Potrawka z zielonej soczewicy i boczniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę ugotować. Boczniaki umyć i pokroić w paski.
    Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na oleju. Dodać boczniaki i smażyć razem kilka minut. Marchew i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych odczkach. Seler umyć i pokroić w plasterki. Warzywa dodać do soczewicy. Dołożyć grzyby z cebulą, listek laurowy, ziele angielskie. Podlać niecałą szklanką wody, doprawić solą i pieprzem. Dusić około 15-20minut do odparowania płynów. Jeśli potrawka jest za rzadka - wedle uznania może delikatnie zagęścić ją mąką. Podaważ z ryżem lub kaszą posypaną natką pietruszki.

Porady

Potrawkę można także doprawić łyżką sosu sojowego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki Soczewica Soczewica zielona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować