Kotleciki z zielonej soczewicy.

4.5 (168 ocen)

Zrobiłąm je pierwszy raz ale jeszcze na moim stole zagoszczą nie jeden raz.

Składniki:

  • 220 g zielonej soczewicy, płatki owsiane 8 łyzek, 2 jajka, pęczek koperku, 8 połówek suszonych pomidorów. 2 ząbki czosnku, 1 średnia cebula, olej ,sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kotleciki z zielonej soczewicy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę przepłukujemy zimną wodą. Wlewamy tyle wody, aby sięgała ona około 1,5-2 cm powyżej powierzchni soczewicy. Gotujemy przez 30 minut od momentu zagotowania, dodając pod koniec nieco soli. Po wystudzeniu rozdrabniamy blenderem, ale nie na papkę. 8 łyżek płatków owsianych zalewamy 5-6 łyżkami wody, odstawiamy do napęcznienia. Cebulę obieramy, siekamy w bardzo drobną kostkę i przesmażamy na rumiano na 3 łyżkach rozgrzanego oleju rzepakowego. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Koperek płuczemy, bardzo drobno siekamy. Suszone pomidory kroimy w kostkę. W dużej misce mieszamy soczewicę, cebulę, czosnek, suszone pomidory, namoczone płatki i koperek. Dodajemy surowe jajka i wyrabiamy dokładnie wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy formujemy średniej wielkości kotlety i panierujemy je lekko w suchych płatkach owsianych. Smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować