Wegetariańska tortilla

4.5 (148 ocen)

Piątkowy obiad jak z budki z fastfoodami. Tortilla z sojowymi kotletami.

Składniki:

  • Składniki (na 6 sztuk):

    6 placków tortilli
    1 opakowanie kotletów sojowych (100-150g)
    1/2 główki sałaty
    3 pomidory
    3 ogórki konserwowe duże lub 6 małych korniszonów
    6 rzodkiewek

    Sos:
    1 mały jogurt naturalny gęsty
    4 łyżki majonezu
    4 łyżki pikantnego ketchupu
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz do smaku

    Dodatkowo:
    1 jajko
    mąka pszenna oraz bułka tarta do panierowania kotletów
    olej rzepakowy do smażenia kotletów oraz podgrzania tortilli
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Wegetariańska tortilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety sojowe gotujemy do miękkości według wskazówek na opakowaniu. Studzimy, dzielimy na mniejsze kawałki i panierujemy najpierw w mące, jajku, a na końcu w bułce. Smażymy na oleju do zrumienienia i odkładamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • 2. Warzywa myjemy i drobno siekamy, dodajemy do potarganych liści sałaty, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
  • 3. Składniki na sos blendujemy lub mieszamy ze sobą dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 4. Przyrumienione placki tortilli smarujemy sosem, układamy warstwę sałatki, kotletów sojowych i ponownie polewamy sosem. Zwijamy w rożek, a koniec zabezpieczamy folią.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować