Zaplatane bułeczki ziołowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepyszne i aromatyczne domowe pieczywo świetne na śniadanie czy piknik. Można jeść je z dodatkami lub na sucho- w każdej wersji te bułeczki są wyśmienite.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g mąki pszennej wrocławskiej
    1 opakowanie suszonych drożdży
    300ml letniej wody około 40 stopni
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    Przyprawy:
    1 łyżeczka mieszanki przypraw z czosnkiem i suszonymi pomidorami
    1/2 łyżeczki bazylii
    1/2 łyżeczki oregano
    1 jajo
    2 łyżki mleka
    Sezam i mak do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Zaplatane bułeczki ziołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do misy i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć na 1,5 godz. do wyrośnięcia.
  • Zaplątane bułeczki 2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Każdą rozwałkować na długość 20-30 cm i zapleść w supełek: jeden koniec przełożyć górą, drugi dołem i końce włożyć pod bułeczki.
  • 3. Bułki wyłożyć na blaszkę do pieczenia i przykryć na 20 min. do wyrośnięcia
  • 4. Przed pieczeniem posmarować bułki roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem i makiem.
  • 5. Piec w 180 stopniach góra-dół około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.

Porady

Nie trzeba zaplatać bułeczek: można uformować kulki jak tradycyjne bułeczki i będą smakowały równie dobrze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować