nocne bułeczki zaplatane z makiem

4.5 (153 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis na te bułeczki znalazłam w internecie. Mozna ciasto zostawić na noc do wyrośnięcia lub odczekać godzinę aż podrośnie i upiec. Dzięki nocnemu "postojowi" w lodówce rano jest szybciej i możemy się cieszyć ciepłym pieczywem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • **wyszło mi 9 sztuk
    Składniki:
    3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/3 szklanki oleju
    1 i 1/4 łyżeczki soli
    1 łyżka cukru
    40 g drożdży
    1/2 szklanki mleka 3%
    1/2 szklanki wody
    1 roztrzepane jajko
    1 łyżka maku
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Nocne bułeczki zaplatane z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wieczorem drożdże rozkruszamy, mieszamy z trzema łyżkami mleka i cukrem, odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. Mąkę i skrobię przesiewamy, dodajemy do drożdży, wlewamy olej, resztę mleka, wodę i sól. Wyrabiamy (na początku wyrabiam mikserem z końcówkami do drożdżowego a potem na blacie ręcznie- dzięki temu ciasto nie przykleja się tak do rąk). Miskę smarujemy olejem i wkładamy do niej ciasto. Przykrywamy ściereczka i wstawiamy do lodówki na noc
  • 2. Rano z ciasta formujemy 9 kulek a z każdej kulki wałeczek o długości około 30 cm. Wałeczek ciasta zawiązujemy w pętelkę z dziurką i każdy koniec owijamy wzdłuż tej pętelki. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Przykrywamy i odstawiamy jeszcze na kwadrans. Pieczemy w 220*C około 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować