Ziołowe bułeczki z serem feta

4.49 (148 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne pachnące ziołami bułeczki z dodatkiem słonego sera fety,polecam z kubkiem herbaty,,najlepiej smakują świeżutkie jeszcze lekko ciepłe:)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
    20 g drożdży świeżych
    1 jajko
    3/4 szklanki wody
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki suszonego koperku
    1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
    1 łyżka oliwy z oliwek
    100 g sera typu feta
    1 roztrzepane jajko
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Bułki Przekąski

Ziołowe bułeczki z serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Drożdże pokruszyć do miseczki wsypać cukier i utrzeć,rozmieszać z ciepłą wodą.
    W osobnym naczyniu przesiać mąkę wbić jajko,osolić -szczyptę aby nie przedobrzyć bo ser sam w sobie jest słony.Wlać rozczyn i zagnieść ciasto,pod koniec dodać oliwę ponownie zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.



  • Nadziewamy 2. Ser feta pokroić na małe kawałki oprószyć połową koperku i rozmarynu.
    Wyrośnięte ciasto nabierać ręką formując kulki w środek włożyć po kawałeczku sera zlepić.Odstawić do wyrośnięcia.
  • Przed pieczeniem 3. Układać bułeczki na wyłożonej pergaminem blasze posmarować wierzch jajkiem posypać resztą koperku i rozmarynu piec 20 minut w temp 180*c.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Koper Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować