ZAPIEKANY SCHAB na ryżu z warzywami pod pierzynką z SERA topionego w plasterkach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

To szybki obiadek który się sam robi - bo wystarczy nałożyć wszystko do naczynia żaroodpornego - zakryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec. Dodatek sera topionego świetnie współgra z całością nadając jej kremowego akcentu.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • porcja dla 3 os. w tym dziecko

    4 plastry schabu o grubości 1,5 cm
    1 szklanka ryżu długoziarnistego
    1 opakowanie 450 g dowolnej mieszanki warzyw mrożonych
    200 ml wody
    sól, pieprz, mielona słodka papryka, suszony czosnek niedźwiedzi
    1 opakowanie sera Cheddar topionego w plasterkach
    2 łyżki oleju
    folia aluminiowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schab pieczony Ser

Zapiekany schab na ryżu z warzywami pod pierzynką z sera topionego w plasterkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Następnie rozsypujemy po całości nieugotowany ryż. Na ryż równomiernie rozkładamy mrożone warzywa a na warzywa układamy plastry schabu wcześniej tylko siłą pięści rozbite i przyprawione przyprawami, a na schab kładziemy plasterki sera topionego. Zalewamy całość 200 ml wody i szczelnie przykrywamy wierzch naczynia filią aluminiową. Wstawiamy na środkową półkę w nagrzanym wcześniej piekarniku do 200 stopni i pieczemy tak 60 min. Po tym czasie gasimy i zostawiamy jeszcze na jakieś 15 min. by ryż mógł spokojnie dojść. Po tym czasie nakładamy i ze smakiem zajadamy.

Porady

ser topiony cheddar można zastąpić dowolnym serem w plasterkach

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Schab Sery Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować