Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i fasolą

4.49 (177 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczna, aromatyczna i pożywna zapiekanka.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ziemniaki ugotowane 1 kg,
    mięso mielone z indyka 500 g,
    cebula 1 szt,
    marchewka 2 szt,
    fasola konserwowa czerwona 4 łyżki,
    fasola konserwowa biała 4 łyżki,
    ser żółty 50 g,
    śmietana 125 ml,
    jajka 2 szt,
    koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki,
    zioła prowansalskie,
    sól,
    pieprz,
    koperek,
    olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i posiekać, marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni, na oleju podsmażyć najpierw cebulę, dodać marchewkę i chwilę razem smażyć. Następnie dodać mięso mielone i całość razem smażyć. Pod koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy, opłukaną fasolę czerwoną i białą oraz całość doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
    Naczynie żaroodporne natłuścić. Na dnie ułożyć ziemniaki pokrojone na grubsze plasterki. Na nie ułożyć mięso mielone. Na wierzchu ułożyć warstwę ziemniaków. Śmietanę wymieszać wraz z jajkami. Dodać sól i pieprz, wymieszać. Przygotowaną masą polać zapiekankę i posypać startym serem. Zapiekać 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Mięso Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować