Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać i posiekać, marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni, na oleju podsmażyć najpierw cebulę, dodać marchewkę i chwilę razem smażyć. Następnie dodać mięso mielone i całość razem smażyć. Pod koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy, opłukaną fasolę czerwoną i białą oraz całość doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne natłuścić. Na dnie ułożyć ziemniaki pokrojone na grubsze plasterki. Na nie ułożyć mięso mielone. Na wierzchu ułożyć warstwę ziemniaków. Śmietanę wymieszać wraz z jajkami. Dodać sól i pieprz, wymieszać. Przygotowaną masą polać zapiekankę i posypać startym serem. Zapiekać 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Komentarze