Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać mięso i smażyć, mieszać. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie, tymianek i sól do smaku. Dodać pół szklanki gorącej wody i dusić ok. 15 min.
Ziemniaki i marchewki ugotować w osolonej wodzie. Przestudzić i pokroić w plasterki ziemniaki i marchewki.
Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w wodzie z łyżeczką soli i cukru.
Jajka wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem. Dodać starty na tarce, na grubych oczkach ser. Wymieszać.
Zielony groszek osączyć na sicie.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie ziemniaki i marchewki. Posypać zielonym groszkiem. Teraz przełożyć z patelni mięso i ładnie rozłożyć. Na mięsie rozłożyć różyczki kalafiora. Całość polać śmietaną z jajkami i serem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min.
Zapiekankę podawać ciepłą, posypaną obficie posiekanym grubym szczypiorem.
Smacznego.
Komentarze