Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem i kalafiorem

4.44 (197 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Taka zapiekanka jest doskonałym daniem na rodzinne spotkanie. Warzywa, mięso. Pyszna.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
    cebula
    3 ząbki czosnku
    olej rzepakowy do smażenia
    łyżka ziół prowansalskich
    1/2 łyżki tymianku
    pieprz czarny śwież mielony
    sól do smaku

    1 kg młodych ziemniaków
    2 marchewki
    puszka zielonego groszku
    mały kalafior

    330 ml śmietany 18%
    3 jajka
    150 g żółtego sera wędzonego radamer
    garść posiekanego grubego szczypioru
Wystaw ocenę:

4.44 (197 ocen)

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać mięso i smażyć, mieszać. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie, tymianek i sól do smaku. Dodać pół szklanki gorącej wody i dusić ok. 15 min.
    Ziemniaki i marchewki ugotować w osolonej wodzie. Przestudzić i pokroić w plasterki ziemniaki i marchewki.
    Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w wodzie z łyżeczką soli i cukru.
    Jajka wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem. Dodać starty na tarce, na grubych oczkach ser. Wymieszać.
    Zielony groszek osączyć na sicie.
    W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie ziemniaki i marchewki. Posypać zielonym groszkiem. Teraz przełożyć z patelni mięso i ładnie rozłożyć. Na mięsie rozłożyć różyczki kalafiora. Całość polać śmietaną z jajkami i serem.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min.
    Zapiekankę podawać ciepłą, posypaną obficie posiekanym grubym szczypiorem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Marchewka Mięso Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować