Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

4.17 (6 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Moja wersja przepysznej zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym. Zapiekankę można przygotować w okrągłym naczyniu żaroodpornym (moje ma 23 cm średnicy) lub prostokątnym. W tym drugim przypadku zapiekanka będzie cieńsza i będzie się lepiej kroić, więc ta wersja będzie lepsza na imprezę :-) Na moim kanale YouTube - Gotowanie Po Mojemu - znajdziesz film z przepisem :-)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 ziemniaków średniej wielkości
    800 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej)
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    pieprz i sól do smaku
    olej do smażenia
    szczypiorek do ozdoby
    SOS:
    200 ml śmietany 30%
    150 g tartego żółtego sera
    1 jajko
    pieprz i sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.17 (6 ocen)

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 1. Ziemniaki dokładnie umyć , nie obierać, zalać wrzącą wodą, doprawić solą i gotować ok. 10-15 minut od momentu, kiedy woda zacznie się gotować. Mają być al'dente, a długość gotowania zależy od wielkości ziemniaków. Po ugotowaniu wylać wodę, ziemniaki ostudzić i obrać ze skórki.

    Cebulę drobno pokroić i zeszklić na patelni z odrobiną oleju. Następnie na patelnię przełożyć mięso i smażyć kilka minut. Dodać przecier pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie i dalej smażyć ok. 2-3 minuty. Zdjąć z palnika i wystudzić.

    Naczynie żaroodporne wysmarować olejem.

    Ziemniaki pokroić na cienkie plastry i połowę porcji ziemniaków ułożyć na spodzie naczynia, dookoła na zakładkę.

    Na ziemniaki wyłożyć 1/3 sosu serowego i dokładnie rozsmarować. Na to nałożyć mięso mielone, na mięso resztę sosu serowego i powciskać go łyżką do mięsa. Górę wyłożyć drugą połową plastrów ziemniaków tak jak poprzednio, dookoła na zakładkę.

    Ziemniaki posypać pieprzem i pędzelkiem wysmarować je olejem, żeby się pięknie przypiekły.

    Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 35-45 minut. Ziemniaki mają zmięknąć i się przyrumienić.

    Po wyjęciu z piekarnika zostawić zapiekankę na ok. 5 minut, żeby odpoczęła, następnie posypać szczypiorkiem lub koperkiem i można podawać.

    Polecam, bo zapiekanka jest rewelacyjna w smaku :-)

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Mięso mielone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować