Taką zapiekankę przygotowuję zawsze, gdy nie mam pomysłu na obiad, a zalegają mi warzywa i ziemniaki z poprzedniego dnia. Smaczna i prosta do zrobienia. Polecam :)
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
8 średniej wielkości ziemniaków
2 pojedyncze piersi z kurczaka
po poł papryki czerwonej i żółtej
200 g pieczarek
1 cebula
1 duża cukinia
250 ml śmietany 18 proc.
marynata: 1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
sól, pieprz
olej do smażenia
Zapiekanka ziemniaczana mięsno - warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić marynatę do kurczaka: musztardę wymieszać z miodem, 3 łyżkami oleju, solą i pieprzem. Obtoczyć mięso, przykryć i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie obsmażyć na patelni z każdej strony do miękkości. Ostudzić i pokroić w plastery.
2.Ziemniaki umyć, obrać, ugotować na półtwardo w posolonej wodzie. Ostudzić i pokroić w plasterki. Pieczarki oczyścić, większe pokroić, cebulę posiekać. Wrzucić na patelnię z olejem i podsmażyć. Następnie przyprawić solą, pieprzem i wymieszać ze śmietaną. Cukinię pokroić w krążki, papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
3.W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym wykładać naprzemiennie ziemniaki, pokrojonego kurczaka,i cukinię. Polać sosem śmietanowo-pieczarkowym i posypać pokrojną w kostkę papryką. Zapiekać ok.20-30 minut w 180 st.
Komentarze