Zapiekanka ziemniaczana mięsno - warzywna

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Taką zapiekankę przygotowuję zawsze, gdy nie mam pomysłu na obiad, a zalegają mi warzywa i ziemniaki z poprzedniego dnia. Smaczna i prosta  do zrobienia. Polecam :)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 średniej wielkości ziemniaków
    2 pojedyncze piersi z kurczaka
    po poł papryki czerwonej i żółtej
    200 g pieczarek
    1 cebula
    1 duża cukinia
    250 ml śmietany 18 proc.
    marynata: 1 łyżka musztardy
    1 łyżka miodu
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana mięsno - warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka ziemniaczana mięsno - warzywna 1. Zrobić marynatę do kurczaka: musztardę wymieszać z miodem, 3 łyżkami oleju, solą i pieprzem. Obtoczyć mięso, przykryć i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie obsmażyć na patelni z każdej strony do miękkości. Ostudzić i pokroić w plastery.
  • Zapiekanka ziemniaczana mięsno - warzywna 2. Ziemniaki umyć, obrać, ugotować na półtwardo w posolonej wodzie. Ostudzić i pokroić w plasterki. Pieczarki oczyścić, większe pokroić, cebulę posiekać. Wrzucić na patelnię z olejem i podsmażyć. Następnie przyprawić solą, pieprzem i wymieszać ze śmietaną. Cukinię pokroić w krążki,  papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
  • 3. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym wykładać naprzemiennie ziemniaki, pokrojonego kurczaka,i cukinię. Polać sosem śmietanowo-pieczarkowym i posypać pokrojną w kostkę papryką. Zapiekać ok.20-30 minut w 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Papryka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować