uwielbiam zapiekanki wszelkiego rodzaju tym razem proponuję mix w połączeniu imięsa i warzyw...
2 godz.
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
- kalafior
-3 garście makaronu np. świderki
-2 podwójne piersi z kurczaka
-200 gr tartego sera
-1 duża cebula
-500 gr grzybów mogą być pieczarki lub leśne
-2 łyżki masła
-2 łyżki mąki
-pieprz ,sól, majeranek
-200 ml mleka
-bułka tarta
-olej do smażenia
-jajko
Zapiekanka mięsno-warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.-kalafior gotujemy w osolonej wodzie
-po ostudzeniu dzielimy na małe kawałki i dajemy do rozmąconego jajka z solą i pieprzem ,następnie panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju z każdej strony
2.-makaron gotujemy i odcedzamy
-pieczarki smażymy wraz z cebulą na oliwie
-dno naczynia smarujemy oliwą wysypujemy makaron na makaron usmażone pieczarki
3.-kurczaka kroimy na małe kawałki przyprawiamy dodajemy oliwę i smażymy na małym ogniu ok 15 min
-wysypujemy kalafior i kurczaka na pieczarki
4.-przygotowujemy sos rozpuszczamy 2 łyżki masła następnie dodajemy 2 łyżki mąki lekko smażymy i dodajemy mleko energicznie mieszamy aby nie powstały grudki i doprawiamy solą ,pieprzem i majerankiem
5.-zapiekankę polewamy sosem i posypujemy startym serem
-wkładamy do piekarnika na 180 st.ok 25 min
6.smacznego
Porady
-sos który robimy do zapiekanki jest sosem beszamelowym tylko zamiast gałki muszkatołowej dodałam majeranek
Komentarze