Zapiekanka mięsno -ziemniaczana z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plasterki. Ugotuj w posolonym wrzątku ok.10 minut, po czym osącz z wody, odstaw.
2.Do mięsa mielonego dodaj bułkę tartą i posiekaną cebulę. Wbij jajko, przypraw do smaku solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj. Cukinię umyj, pokrój w cienkie plastry (można zdjąć skórkę). Pomidory sparz i zdejmij skórkę.
3.Formę żaroodporną wysmaruj olejem. Rozłóż połowę plastrów ziemniaków i posyp połową posiekanego koperku. Jajka roztrzep ze śmietaną, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Połową sosu zalej ziemniaki. Na to wyłóż masę mięsną, a następnie plastry cukinii.
4.Na koniec wyłóż ostatnią warstwę ziemniaków z posiekanym koperkiem. Wylej pozostały sos śmietanowo- jajeczny. Na wierzchu rozłóż pokrojone w plastry pomidory.
5.Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180 st.piekarnika i piecz ok.45-50 minut pod przykryciem. Na 10 minut przed końcem pieczenia odkryj wierzch, by całość się ładnie zrumieniła. Zapiekankę podawaj zaraz po przygotowaniu pokrojoną w kwadraty, posypaną szczypiorkiem. Smacznego!
Komentarze