Zapiekanka mięsno - warzywna

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Pyszna zapiekanka z mięsem mielonym, pieczarkami, cebulką, ziemniakami, brokułem i kalafiorem.... a to wszystko oblane sosem śmietanowym i posypane grubą warstwą pysznego, ciągnącego się serka żółtego.

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • (forma o średnicy 26 cm):

    ziemniaki duże 6 szt,

    brokuł 200 g,

    kalafior 200 g,

    cebula 1 szt,

    mięso mielone wieprzowe 400g,

    pieczarki 350g,

    ser żółty 15 dag,

    śmietana 18% 200 g,

    jajko 1 szt,

    zioła prowansalskie,

    papryka słodka,

    majeranek pół łyżeczki,

    zioła prowansalskie pół łyżeczki,

    gałka muszkatołowa,

    sol,

    pieprz,

    olej do smażenia + do wysmarowania naczynia,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Ser

Zapiekanka mięsno - warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, zalewamy wrzątkiem i stawiamy na palnik. Gotujemy na półtwardo. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.

    Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pieczarki i smażymy do momentu aż odparują wodę. Następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mielone mięso. Dodajemy 1 łyżeczkę papryki w proszku, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Smażymy do miękkości mięska.

    Brokuła i kalafiora dzielimy na różyczki, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy na półtwardo. Następnie odcedzamy wodę i odstawiamy warzywa do ostygnięcia.

    Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na dnie układamy polowe pokrojonych w plastry ziemniaków. Ziemniaki posypujemy ziołami prowansalskimi, 1 łyżeczką papryki w proszku oraz solą i pieprzem. Następnie wykładamy usmażone pieczarki, mięso oraz brokuła z kalafiorem. Śmietanę łączymy z jajkiem i przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gotowy sos wylewamy na zapiekankę. Na wierzchu układamy pozostałe ziemniaki pokrojone w plastry.

    Ser ścieramy na grubych oczkach i posypujemy wierch zapiekanki.

    Piekarnik rozgrzewamy. Wkładamy naczynie do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30 min, aż wierzch zapiekanki zacznie się rumienić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Mięso mielone Mięso Pieczarki Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować