Pyszna zapiekanka z mięsem mielonym, pieczarkami, cebulką, ziemniakami, brokułem i kalafiorem.... a to wszystko oblane sosem śmietanowym i posypane grubą warstwą pysznego, ciągnącego się serka żółtego.
Zapiekanka mięsno - warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy, zalewamy wrzątkiem i stawiamy na palnik. Gotujemy na półtwardo. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pieczarki i smażymy do momentu aż odparują wodę. Następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mielone mięso. Dodajemy 1 łyżeczkę papryki w proszku, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Smażymy do miękkości mięska.
Brokuła i kalafiora dzielimy na różyczki, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy na półtwardo. Następnie odcedzamy wodę i odstawiamy warzywa do ostygnięcia.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na dnie układamy polowe pokrojonych w plastry ziemniaków. Ziemniaki posypujemy ziołami prowansalskimi, 1 łyżeczką papryki w proszku oraz solą i pieprzem. Następnie wykładamy usmażone pieczarki, mięso oraz brokuła z kalafiorem. Śmietanę łączymy z jajkiem i przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gotowy sos wylewamy na zapiekankę. Na wierzchu układamy pozostałe ziemniaki pokrojone w plastry.
Ser ścieramy na grubych oczkach i posypujemy wierch zapiekanki.
Piekarnik rozgrzewamy. Wkładamy naczynie do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30 min, aż wierzch zapiekanki zacznie się rumienić.
Komentarze