Zapiekanka mięsno-warzywna

0 (0 ocen)

Smaczna, syta i prosta zapiekanka na szybki obiad.

Składniki:

  • 250g dowolnego makaronu
    200g żółtego sera
    400g pieczarek
    1 cebula
    300g drobiowego mięsa
    przyprawa do kurczaka lub Gyros
    groszek z marchewką konserwowy
    sól i pieprz
    sos beszamelowy:
    100g masła
    2 łyżki mąki
    250 ml. mleka
    20 ml śmietany kremowej 30%
    gałka muszkatołowa
    sól i pieprz świeżo mielony
    żółtko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Sos beszamelowy Ser

Zapiekanka mięsno-warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • makaron 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  • pieczarki 2. Pieczarki kroimy w plasterki , cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko smażymy na oleju i doprawiamy solą i pieprzem.
  • mięso 3. Mięso drobiowe kroimy na kawałki i smażymy w przyprawach. Można użyć gotowego mięsa pozostałego z obiadu. Ja użyłam roladek drobiowych, które pokroiłam w plastry.
  • sos beszamelowy 4. Sos beszamelowy:
    Masło umieszczamy w garnku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy tak aby masło się nie spaliło. Wsypuję mąkę na rozgrzany tłuszcz i energicznie mieszamy rózgą, aż nam się składniki połączą. Od razu gdy uzyskamy gładką masę wlewamy stopniowo część mleka ze śmietana.
    Mieszamy energicznie trzepaczką, żeby nam nie powstała jedna bryła. Sos cały czas mieszam na małym ogniu, aż się nam zagęści do konsystencji gęstej śmietany. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz dodajemy żółtko.Mieszamy i od razu polewamy potrawę.


    jak wykonać sos krok po kroku znajdziesz tu:
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sos-beszamelowy-33
  • makaron 5. Na dno naczynia do zapiekania wykładam połowę makaronu.
  • zapiekanka 6. Następnie wykładam podsmażone pieczarki i ser.
  • zapiekanka 7. Na ser układam pieczone mięso drobiowe oraz resztę makaronu.
  • zapiekanka 8. Na koniec wykładam groszek z marchewką.
  • najnowszy teledysk! 9. Całość zalewam rzadkim sosem beszamelowym. Tak aby podczas pieczenia wchłonął w zapiekankę. W taki sposób zapiekanka nie będzie sucha.
  • najnowszy teledysk! 10. Zapiekamy 30 minut w ok 200 stopniach C.

Porady

Polecam mocniej doprawić pieczarki i mięso aby zapiekanka miała wyrazisty smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Groszek Kurczak Makaron Pieczarki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować