Zapiekanka mięsno-warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
2.Pieczarki kroimy w plasterki , cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko smażymy na oleju i doprawiamy solą i pieprzem.
3.Mięso drobiowe kroimy na kawałki i smażymy w przyprawach. Można użyć gotowego mięsa pozostałego z obiadu. Ja użyłam roladek drobiowych, które pokroiłam w plastry.
4.Sos beszamelowy:
Masło umieszczamy w garnku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy tak aby masło się nie spaliło. Wsypuję mąkę na rozgrzany tłuszcz i energicznie mieszamy rózgą, aż nam się składniki połączą. Od razu gdy uzyskamy gładką masę wlewamy stopniowo część mleka ze śmietana.
Mieszamy energicznie trzepaczką, żeby nam nie powstała jedna bryła. Sos cały czas mieszam na małym ogniu, aż się nam zagęści do konsystencji gęstej śmietany. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz dodajemy żółtko.Mieszamy i od razu polewamy potrawę.
jak wykonać sos krok po kroku znajdziesz tu:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sos-beszamelowy-33
5.Na dno naczynia do zapiekania wykładam połowę makaronu.
6.Następnie wykładam podsmażone pieczarki i ser.
7.Na ser układam pieczone mięso drobiowe oraz resztę makaronu.
8.Na koniec wykładam groszek z marchewką.
9.Całość zalewam rzadkim sosem beszamelowym. Tak aby podczas pieczenia wchłonął w zapiekankę. W taki sposób zapiekanka nie będzie sucha.
10.Zapiekamy 30 minut w ok 200 stopniach C.
Porady
Polecam mocniej doprawić pieczarki i mięso aby zapiekanka miała wyrazisty smak.
Komentarze