1 kg ziemniaków
500 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
200 g kurek
pół cukinii
50 g sera czedar
100 g żółtego twardego sera
pół puszki groszku
1 puszka krojonych pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki mleka
2 łyżki masła
sól, pieprz
olej do smażenia
natka pietruszki do posypania
Zapiekanka z mięsem mielonym,kurkami i ziemniaczanymi wałeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i umyć. Gotować do miękkości w lekko posolonej wodzie. Czedar zetrzeć na tarce, mleko podgrzać- nie gotować. Ziemniaki odcedzić i razem z masłem utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Pod koniec powoli wlewać ciepłe mleko, cały czas ugniatając ziemniaki, aż powstanie gładka puszysta masa. Ziemniaczane purre wymieszać ze startym czedarem i formować z niego nieduże wałeczki. Odłożyć je na deseczkę lub tacę.
2.Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Żółty ser zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać trochę oleju i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Na patelnię dorzucić umyte, oczyszczone i drobniej pokrojone kurki oraz pokrojoną w kostkę cukinię. Następnie dodać mięso mielone i całość smażyć kilka minut mieszając. Na koniec dodać osączony z zalewy groszek i pomidory z puszki.
3.Na dnie żaroodpornego naczynia do zapiekania rozłożyć mięso z kurkami i posypać startym żółtym serem. Na serze ułożyć jedno obok drugiego ziemniaczane wałeczki- powinny pokrywać całą powierzchnię zapiekanki.Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok.30-40 minut, aż wałeczki się zrumienią. Podawać zaraz po przygotowaniu, posypaną posiekaną natką pietruszki.
Komentarze