Zapiekanka ziemniaczana ze schabem

4.47 (165 ocen)

Syta i bardzo smaczna zapiekanka z sosem który bardzo ładnie trzyma ją w całości.

Składniki:

  • 10 średniej wielkości ziemniaków
    0,5 kg. schabu bez kości
    2 cebulki dymki
    sól , pieprz , słodka i ostra papryka , przyprawa kebab
    Sos:
    3 jajka
    200 ml. śmietany 30%
    300 g. sera żółtego w kawałku
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczki soli i pieprzu
    olej do smażenia
    masło i buła tarta do wysmarowania blaszki
    średniej wielkości blaszka lub naczynie żaroodporne
Wystaw ocenę:

4.47 (165 ocen)

Zapiekanka ziemniaczana ze schabem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy , myjemy , gotujemy na pół miękko( ok. 10min.) w osolonym wrzątku, odcedzamy , osuszamy nad ogniem.
  • 2. Schab myjemy , oczyszczamy z błonek , kroimy w plastry a następnie w paski ,oprószamy je solą i pieprzem , smażymy na rumiano.
  • 3. Dymki oraz przestudzone ziemniaki kroimy w plasterki.
  • 4. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach , wszystkie składniki na sos łączymy razem.
  • 5. Naczynie żaroodporne lub blaszkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
  • 6. Układamy warstwy zapiekanki , każdą warstwę ziemniaczaną oprószamy wszystkimi przyprawami: ziemniaki , schab , ziemniaki ,dymki , ziemniaki.
    Wierzch polewamy sosem dokładnie go rozprowadzając po całości.
  • 7. Pieczemy zapiekankę 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować