Zapiekanka z białą kiełbasą pod chrzanowym beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki.
Białą kiełbasę parzymy na małym ogniu ok 30 min.
Cebulę kroimy w piórka podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy mleko partiami aż do momentu powstania gęstego sosu. Dodajemy czosnek oraz chrzan. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy potarty ser.
2.W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, cebulę, białą kiełbasę pokrojoną w plasterki, wszystko zlewamy sosem.
3.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy ok 30/40 minut aż do zrumienienia.
Porady
jeżeli lubimy ostrzejszy smak możemy dodać więcej chrzanu.
Komentarze