Zapiekanka z białą kiełbasą pod chrzanowym beszamelem

4.6 (5 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie jest bardzo pożywne. Nadaje się zarówno na obiad jak i na kolację czy spotkanie z przyjaciółmi.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 średnich ziemniaków
    2 cebule
    3 białe kiełbasy
    2 łyżki oleju
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    Ok 400 ml mleka
    1 ząbek czosnku
    Sól
    Pieprz ziołowy
    3-4 łyżeczki chrzanu
    100 g sera
Wystaw ocenę:

4.6 (5 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka z białą kiełbasą pod chrzanowym beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z białą kiełbasą pod chrzanowym beszamelem 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki.
    Białą kiełbasę parzymy na małym ogniu ok 30 min.
    Cebulę kroimy w piórka podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i pieprzem.
    Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy mleko partiami aż do momentu powstania gęstego sosu. Dodajemy czosnek oraz chrzan. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy potarty ser.
  • Zapiekanka z białą kiełbasą pod chrzanowym beszamelem 2. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, cebulę, białą kiełbasę pokrojoną w plasterki, wszystko zlewamy sosem.
  • Zapiekanka z białą kiełbasą pod chrzanowym beszamelem 3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy ok 30/40 minut aż do zrumienienia.

Porady

jeżeli lubimy ostrzejszy smak możemy dodać więcej chrzanu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować