Zapiekanka wiejska z grzybami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby na noc wrzucamy do wody, a następnego dnia gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane grzyby odcedzamy i drobno kroimy. Wody z gotowania nie wylewamy!
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie studzimy i kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm.
Kapustę drobno siekamy a cebulę kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni razem z cebulką na rumiano. Następnie dodajemy kapustę, liście laurowe, koncentrat pomidorowy oraz pół szklanki wody z gotowania grzybów. Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Wszystko razem mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 10 min, aż kapusta będzie miękka.
2.Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ziemniaków, które posypujemy odrobiną tymianku i rozmarynu.
3.Na ziemniaki wykładamy kapustę i przykrywamy resztą ziemniaków, które znów posypujemy tymiankiem i rozmarynem. Ziemniaki posypujemy połową startego na grubych oczkach sera. Zapiekamy w 180 stopniach przez 30 min. 5 min. przed wyjęciem posypujemy wierzch pozostałym startym serem. Smacznego :)
Porady
Można użyć świeżych grzybów. Nie ma wtedy potrzeby ich zalewania na noc.
Komentarze