Tort confetti z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut. Pieczemy drugi taki sam biszkopt.
2.Biszkopty studzimy i każdy z biszkoptów przekrawamy na dwa krążki.
3.W dwóch krążkach na środku wycinamy szklanką otwory.
4.Krem: Śmietankę ubijamy razem z serkiem na gładki krem, dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy.
5.Poncz: Sok z cytryny mieszamy z wodą – wody dolewamy tyle, aby uzyskać pełną szklankę ponczu.
6.Składanie: Zaczynamy od krążka biszkoptu bez dziurki. Ponczujemy go, nakładamy 1/5 kremu i 1/3 brzoskwiń osączonych z zalewy i pokrojonych w kostkę. Przykrywamy pierwszym krążkiem z dziurką. Ponczujemy, nakładamy 1/5 kremu i 1/3 brzoskwiń. Kładziemy drugi krążek z dziurką. Ponczujemy, nakładamy 1/5 kremu i resztę brzoskwiń. Do dziurki wsypujemy lentilki i przykrywamy ostatnim krążkiem biszkoptu bez dziurki, który ponczujemy.
7.Górę i boki tynkujemy pozostałym kremem. Na górze, obracając paterą, robimy spiralny wzór, który posypujemy posypką. Smacznego :)
Porady
Posypka musi zawierać sztuczne barwniki, w przeciwnym razie nie będzie kolorowego efektu.
Komentarze