REKLAMA

Tort confetti z niespodzianką

wyświetlono: 1847 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Niepozorny tort z niespodzianką w środku. Dzieci będą zachwycone :)

opublikowany: 05.03.2020
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 3 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt (x2):
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ok. 40 g posypki confetti

    Krem:
    750 g serka mascarpone
    5 łyżek cukru pudru
    600 ml śmietany 30 %

    Poncz:
    Sok z 1 cytryny
    Woda

    Dodatkowo:
    Puszka brzoskwiń
    Cukierki typu lentilki
    Posypka confetti
Ocena:

(średnia 4.5 z 193 głosów)

Sposób przygotowania:

  • tort confetti 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut. Pieczemy drugi taki sam biszkopt.
  • tort confetti 2. Biszkopty studzimy i każdy z biszkoptów przekrawamy na dwa krążki.
  • tort confetti 3. W dwóch krążkach na środku wycinamy szklanką otwory.
  • tort confetti 4. Krem: Śmietankę ubijamy razem z serkiem na gładki krem, dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy.
  • 5. Poncz: Sok z cytryny mieszamy z wodą – wody dolewamy tyle, aby uzyskać pełną szklankę ponczu.
  • tort confetti 6. Składanie: Zaczynamy od krążka biszkoptu bez dziurki. Ponczujemy go, nakładamy 1/5 kremu i 1/3 brzoskwiń osączonych z zalewy i pokrojonych w kostkę. Przykrywamy pierwszym krążkiem z dziurką. Ponczujemy, nakładamy 1/5 kremu i 1/3 brzoskwiń. Kładziemy drugi krążek z dziurką. Ponczujemy, nakładamy 1/5 kremu i resztę brzoskwiń. Do dziurki wsypujemy lentilki i przykrywamy ostatnim krążkiem biszkoptu bez dziurki, który ponczujemy.
  • tort confetti 7. Górę i boki tynkujemy pozostałym kremem. Na górze, obracając paterą, robimy spiralny wzór, który posypujemy posypką. Smacznego :)

Porady

Posypka musi zawierać sztuczne barwniki, w przeciwnym razie nie będzie kolorowego efektu.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: anik9 IMG_0024 (1)

Tort z niespodzianką

Torcik jest lekki i pyszny!

kategoria: torty Desery opublikowany: 18.03.2013 | wyświetlono: 1028 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE