Placki swoim aromatem szybko zwabią domowników do kuchni , przy czym znikają w locie :) Wykonanie ich nie sprawia trudności , a dostępne składniki to dodatkowy plus :)
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Placki :
600 g ugotowanych ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej + do podsypania
1 jajko
po 2 szczypty soli i czarnego mielonego pieprzu
Farsz :
250 g wędliny - u mnie mieszanka szynki wiejskiej i prasowanej
1 duża cebula
1 łyżka masła
1 łyżeczka czubrycy zielonej
sól i czarny mielony pieprz do smaku
po łyżce siekanego szczypiorku i lubczyku
Dodatkowo :
3 łyżki śmietany - u mnie 15%
duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
czubryca zielona
posiekany szczypiorek do posypania
Zapiekane placki z ziemniaków z farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieram , kroję w kostkę , szklę na maśle , dodaję pokrojoną wędlinę , podsmażam , doprawiam czubrycą , solą i pieprzem , studzę . Do wędliny dodaję zieleninę , mieszam .
2.Ziemniaki przeciskam przez praskę , dodaję do mich mąkę , jajko , doprawiam solą i pieprzem , wyrabiam na jednolite ciasto , podsypuję mąką , dzielę na cztery części .
3.Każdą część ciasta wałkuję na cienki placek , smaruję śmietaną , na każdy nakładam porcję farszu , zakładam boki do środka pozostawiając środki nie zakryte , smaruję śmietaną .
4.Placki układam na blasze , smaruje śmietana , posypuję czubrycą , piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut .
Komentarze