ZAKRĘCONE CHURROS – bezglutenowe!

0 (0 ocen)

  • 15 min

Jak pewnie wiecie Churros to takie hiszpańskie smakołyki z ciasta ptysiowego w formie długiego prętu.Ja dziś mam dla Was przepis na moją wersję Churros – zakręconą i bezglutenową – równie pyszną jak ta oryginalna!Świetnie sprawdzą się jako słodka , imprezowa przekąska!

  • 15 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 1 czubaty talerz )

    * mąka gryczana – 30 g
    * mąka ziemniaczana – 30 g
    * mąka kukurydziana – 30 g
    * mleko kokosowe – 100 ml
    * woda – 100 ml
    * cukier – 1 łyżka
    * jajko – 1 szt
    * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
    * cukier waniliowy – 1 łyżka
    * sól – 1 szczypta
    * olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przekąski Churros

Zakręcone churros – bezglutenowe! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Mleko gotujemy z wodą i cukrem, odstawiamy.

    Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli oraz cukrem waniliowy.

    Dodajemy jajko i wszystko razem energicznie, dokładnie mieszamy.

    W rondelku ( albo na patelni ) rozgrzewamy olej., ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego i na gorący wyciskamy ozdobne okręgi.

    Smażymy na rumiano, odsączamy na papierowym ręczniku.


    Smacznego!

Porady

Zajadamy posypane cukrem pudrem ( albo moczone w czekoladzie ! )

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować