Churros czyli hiszpańskie pączki. Pyszne słodkości dobre nie tylko na tłusty czwartek. Rewelacyjnie smakują z czekoladowym sosem z odrobiną chili.

Składniki:

  • 1) 2 szklanki mąki pszennej
    2) 50 g masła + 1 łyżka (do sosu)
    3) 2 łyżki cukru
    4) 250 ml mleka
    5) 2 jajka
    6) 100 g czekolady gorzkiej
    7) 200 ml śmietany 30%
    8) cynamon
    9) chili
    10) cukier puder
    11) olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto parzone Desery Pączki Churros

Churros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotowujemy z masłem i cukrem. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów garnka. Ciasto powinno być gęste.
  • 2. Ciasto przekładamy do miski, dodajemy po jednym jajku i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji (ciasto powinno być gęste).
  • 3. W garnku rozgrzewamy olej.
  • 4. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na rozgrzany olej wyciskamy kawałki długości ok. 6- 8 cm. Kawałki ciasta można wycisnąć również na papier do pieczenia i potem wrzucić je do gorącego oleju. Churros smażymy na złoty kolor, a po wyjęciu osuszamy na papierowym ręczniku.
  • 5. Przygotowujemy sos czekoladowy: 200 ml śmietany 30% zagotowujemy z łyżką masła i przyprawiamy cynamonem i chili według upodobania. Następnie dodajemy do niej pokruszoną czekoladę i mieszamy do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
  • 6. Na koniec churros posypujemy cukrem pudrem i podajemy z sosem czekoladowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować