1.Mleko zagotowujemy z masłem i cukrem. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów garnka. Ciasto powinno być gęste.
2.Ciasto przekładamy do miski, dodajemy po jednym jajku i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji (ciasto powinno być gęste).
3.W garnku rozgrzewamy olej.
4.Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na rozgrzany olej wyciskamy kawałki długości ok. 6- 8 cm. Kawałki ciasta można wycisnąć również na papier do pieczenia i potem wrzucić je do gorącego oleju. Churros smażymy na złoty kolor, a po wyjęciu osuszamy na papierowym ręczniku.
5.Przygotowujemy sos czekoladowy: 200 ml śmietany 30% zagotowujemy z łyżką masła i przyprawiamy cynamonem i chili według upodobania. Następnie dodajemy do niej pokruszoną czekoladę i mieszamy do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
6.Na koniec churros posypujemy cukrem pudrem i podajemy z sosem czekoladowym.
Komentarze