Kruche ciasto na słono i nadzienie z jajek, kiełbasy swojskiej drobiowej, cebuli i mieszanki warzywnej meksykańskiej to propozycja na obiad czy ciepłą kolację, jest pyszna a dodatek zupy cebulowej podkreśla jej smak.
40 min
Składniki:
Ciasto:
15 dag mąki krupczatki
15 dag mąki pszennej
20 dag masła
1 łyżka śmietany 18%
2 żółtka
Szczypta soli
Nadzienie:
6 jajek
400 ml śmietanki 22%
20 dag kiełbasy cienkiej drobiowej
1 cebula
1 szklanka mieszanki warzywnej meksykańskiej ze słoika –(marchewka, kukurydza, groszek, fasola czerwona)
1 łyżka zupy cebulowej francuskiej z torebki
Szczypta gałki muszkatołowej do smaku
Sól do smaku
Pieprz biały do smaku
Natka pietruszki lub szczypiorek do posypania
Wytrawna tarta z jajkiem i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Mąki wymieszać ze szczyptą soli na stolicy, dodać wiórki pokrojonego masła, śmietanę oraz żółtka, zagnieść kruche ciasto,
Wylepić dno i boki formy do tarty o śr 28 cm.
Ponakłuwać widelcem. Podpiec w nagrzanym do 195*c piekarniku około 5 minut, wyjąć, wystudzić.
2.Nadzienie:
3 jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki.
Resztę jajek wbić do miski, wlać śmietankę , dodać łyżkę zupy cebulowej, doprawić do smaku solą, białym pieprzem i szczyptą gałki,zmiksować mikserem na gładką masę, mieszankę warzywną osączyć na sicie z zalewy, kiełbasę pokroić na cienkie plasterki.
3.Na podpieczone ciasto wylać masę śmietanowo-jajeczną rozsypać mieszankę warzywną powciskać gotowane jajka oraz plastry kiełbasy, wstawic do nagrzanego piekarnika do temp 180*c piec około 20 minut –aż masa będzie ścięta.
Podawać z dowolnym sosem majonezowym lub chrzanowym posypaną zieleniną.
Życzę smacznego!
Komentarze