Tarta z białą kiełbasą i jajkiem

4.5 (153 ocen)

  • 45 min

Ta tarta inspirowana była typowymi smakami Wielkanocnych przysmaków. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnych potraw świątecznych.

  • 45 min

Składniki:

  • na ciasto:

    200g mąki
    100g masła
    łyżeczka soli
    3 łyżki wody

    nadzienie:

    2 białe kiełbasy
    2 jajka ugotowane na twardo
    1 surowe jajko
    300 ml śmietany
    majeranek
    szczypta soli
    świeżo mielony pieprz
    kiełki/ rzeżucha (opcjonalnie)
    tarty chrzan (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z białą kiełbasą i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma. Wykleić nim formę, po nakłuwać widelcem, przykryć je papierem do pieczenia, obciążyć fasolą, grochem lub kulkami ceramicznymi i zapiekać w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut.

  • 2. Śmietanę wymieszać z surowym jajem i przyprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Jeśli lubimy ostrzejsze dania w tej chwili możemy dodać starty chrzan.
  • 3. Ugotowane jajka pokroić w równe plasterki a kiełbasę piec w temperaturze 180 stopni aż będzie miała delikatnie złoty kolor.
  • 4. Pokrojone w plastry jajka i kiełbaskę poukładać na podpieczonym spodzie i zalać tartę masą jajeczno- śmietanową.
  • 5. Całość zapiekać ok. 15 minut (aż wierzch będzie ścięty i delikatnie zrumieniony).
  • 6. Podawać z kiełkami lub rzeżuchą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować