Tarta z białą kiełbasą i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma. Wykleić nim formę, po nakłuwać widelcem, przykryć je papierem do pieczenia, obciążyć fasolą, grochem lub kulkami ceramicznymi i zapiekać w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut.
2.Śmietanę wymieszać z surowym jajem i przyprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Jeśli lubimy ostrzejsze dania w tej chwili możemy dodać starty chrzan.
3.Ugotowane jajka pokroić w równe plasterki a kiełbasę piec w temperaturze 180 stopni aż będzie miała delikatnie złoty kolor.
4.Pokrojone w plastry jajka i kiełbaskę poukładać na podpieczonym spodzie i zalać tartę masą jajeczno- śmietanową.
5.Całość zapiekać ok. 15 minut (aż wierzch będzie ścięty i delikatnie zrumieniony).
Komentarze