Tarta wytrawna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone zimne masło i siekamy nożem. Dodajemy żółtko, wodę i sól. Zagniatamy na jednolitą masę. Chowamy do zamrażalki na co najmniej 20min.
2.2. Ciasto wałkujemy i przekładamy na formę. Wykładamy ciasto papierem do pieczenia i wysypujemy fasolki dla obciążenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200°C i pieczemy 15min, a następnie bez fasolek pieczemy jeszcze 5min.
3.3. Podczas czekania na ciasto, kroimy mięso w kostkę, posypujemy solą i pieprzem, jeśli chcemy, to możemy też dodać przyprawę do gyrosa.
4.4. Gotujemy brokuły w osolonej wodzie.
5.5. Jajko i białko mieszamy z jogurtem. Dodajemy przyprawy, sól, pieprz, bazylię, oregano. Mozzarellę ścieramy na tarce i dodajemy do sosu, mieszamy.
6.6. Na cieście układamy mięso, brokuły, kukurydzę i wylewamy sos.
Komentarze