Tartaletki z jagodami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier trzcinowy, sól i zimne, pokrojone na kawałki masło. Siekamy, aż masło będzie w drobnych kawałeczkach. Robimy kopczyk, wbijamy jajko, zagniatamy jednolite i elastyczne ciasto. Wkładamy na 45 minut do lodówki.
2.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy krążki i przenosimy do wysmarowanych masłem foremek do tartaletek. Pieczemy przez około 25-30 minut w 180 stopniach (aż ładnie się zrumienią). Następnie ciasto studzimy.
3.Galaretkę dokładnie rozpuszczamy we wrzątku.
4.Śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Napełniamy nią wystudzone tartaletki. Następnie na wierzch wykładamy dużą ilość jagód. Za pomocą pędzelka smarujemy obfitą ilością tężejącej galaretki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Smacznego!
Komentarze