Tartaletki z jagodami i bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Pyszne i chrupiące mini tarty z dodatkiem bitej śmietany i jagód stanowią wspaniały, sezonowy, letni deser.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Na 4 sztuki:
    Ciasto:
    -180 g mąki pszennej (u mnie pszenna pełnoziarnista)
    -100 g zimnego masła
    -3 łyżki cukru trzcinowego
    -1 jajko
    -szczypta soli

    Nadzienie:
    -350 g śmietany 36%
    -3 łyżki cukru trzcinowego
    -1/2 l jagód
    -1 opakowanie galaretki jagodowej
    -200 ml wrzącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tartaletki z jagodami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier trzcinowy, sól i zimne, pokrojone na kawałki masło. Siekamy, aż masło będzie w drobnych kawałeczkach. Robimy kopczyk, wbijamy jajko, zagniatamy jednolite i elastyczne ciasto. Wkładamy na 45 minut do lodówki.
  • 2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy krążki i przenosimy do wysmarowanych masłem foremek do tartaletek. Pieczemy przez około 25-30 minut w 180 stopniach (aż ładnie się zrumienią). Następnie ciasto studzimy.
  • 3. Galaretkę dokładnie rozpuszczamy we wrzątku.
  • 4. Śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Napełniamy nią wystudzone tartaletki. Następnie na wierzch wykładamy dużą ilość jagód. Za pomocą pędzelka smarujemy obfitą ilością tężejącej galaretki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować