Wytrawna tarta orkiszowa

4 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczną tartę wytrawną z pysznym nadzieniem serowym z dodatkami. Tarta jest prosta w przygotowaniu, tania i idealna na kolację lub obiad. Polecam

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto: 1 szkl mąki orkiszowej jasnej
    100 g masła
    1 jajko
    pół łyżeczki soli
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    oraz: 50 g kabanosów
    pół cebuli
    pół czerwonej papryki
    1 łyżka oleju
    1 garść rukoli
    230 g twarogu chudego
    pół łyżeczki soli, czosnku suszonego, pieprzu
    50 ml śmietanki 30%
    1 jajko
    50 g sera żółtego tartego
    (forma do tarty o śred. 24 cm)
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Wytrawna tarta orkiszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, wyklejamy nim formę do tarty i wstawiamy ją do lodówki. Kabanosy kroimy w cienkie plasterki, cebulę i paprykę w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i przekładamy pokrojone kabanosy, cebulę i paprykę. Smażymy chwilę razem a następnie dodajemy liście rukoli i przesmażamy je z pozostałymi składnikami. Przyprawiamy sola, pieprzem i czosnkiem, mieszamy a następnie kruszymy twaróg na patelnię. Smażymy razem do momentu, aż twaróg zacznie się "ciągnąć", zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Wyjmujemy ciasto z lodówki, nakłuwamy spód i przekładamy farsz z patelni, wyrównujemy. Do miseczki wlewamy śmietankę i dodajemy jajko, mieszamy razem a następnie polewamy tartę. Górę posypujemy tartym serem. Wstawiamy tartę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka orkiszowa Rukola Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować