Pełnoziarnista tarta z karmelizowanymi jabłkami i gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ciasto. Mąkę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy cukier, sól oraz pokrojone na kawałki masło. Siekamy, aż masło będzie w drobnych kawałeczkach. Robimy kopczyk, wbijamy jajko, wlewamy mleko i olej. Zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 40 minut do lodówki.
2.Po tym czasie odkrawamy 3/4 ciasta (pozostałą część wkładamy do lodówki) i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Ostrożnie, za pomocą wałka, przenosimy do wysmarowanej masłem formy do tarty o średnicy 26 cm. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy 15 minut w 180 stopniach.
3.W tym czasie obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę owoce podsmażamy na suchej patelni przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Wlewamy miód i ciągle mieszając czekamy aż się skarmelizują (będą lekko rumiane). Z lodówki wyjmujemy pozostałą część ciasta, rozwałkowujemy i kroimy w paseczki.
4.Zapieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika. Spód smarujemy konfiturą. Układamy owoce, a z wyciętych pasków ciasta formujemy kratkę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok 20-25 minut aż ładnie się zrumieni. Smacznego!
Komentarze