WYŚMIENITE LECZO

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Leczo przygotowuje się głównie z papryki i pomidorów, jednak dodatki takie jak pieczarki, cukinia i różne kiełbaski wzbogacają jego smak, przez co mi lepiej smakuje. Te przepis na leczo stworzyłam sama i jest przepyszne, nadaje się do zamrożenia, polecam.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI :

    300 g pieczarek
    4 - 5 średnich cebul
    1 mała cukinia
    0.5 kg pomidorów
    0.5 kg czerwonej papryki
    1 puszka krojonych pomidorów
    0.5 kg kiełbasy śląskiej
    250 g parówek cienkich
    PRZYPRAWY :

    1-2 łyżki ostrego ketchupu
    2 łyżeczki przecieru
    1 płaska łyżeczka soli
    1 łyżka słodkiej papryki
    ostra papryka do smaku
    pieprz do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
    1 łyżka czosnku suszonego
    1 kostka rosołowa
    1/2 łyżeczka oregano
    1 liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wyśmienite leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa i kiełbasę kroimy w kostkę, pieczarki w talarki.
    Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki.
    W dużym garnku podsmażamy na oleju cebulę oraz kiełbasę. Dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Po chwili dodajemy pieczarki, kiedy puszczą soki i zmiękną, wsypujemy resztę warzyw oraz krojone pomidory i pomidory z puszki. Leczo doprawiamy do smaku przyprawami.
    Dusimy pod przykryciem około 25 minut, kiedy wszystko jest już miękkie dodajemy ketchup i przecier pomidorowy. Mieszamy.
    Na koniec dodajemy pokrojone paróweczki w talarki, mieszamy i gotowe.
    Leczo jest bardzo smaczne i sycące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Papryka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować