Wołowy rendang z żółtym ryżem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Bardzo aromatyczna, pikantna potrawa indonezyjska

  • 3 godz.

Składniki:

  • (2-3 porcje):
    300g wołowiny
    1 czerwona cebula
    400ml mleka kokosowego
    2 gwiazdki anyżu
    4 goździki
    2 strąki kardamonu
    2 kory cynamonu
    50 ml oleju, najlepiej arachidowego
    2 łyżeczki kolendry mielonej
    2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka kurkumy
    1 trawa cytrynowa
    2 liście laurowe
    2 liście curry (opcjonalnie)

    Składniki na pastę:
    7 cm korzenia imbiru
    1 mała biała cebula
    1-2 łyżki pasty Sambal Oelek
    5 dużych ząbków czosnku
    2 liście limonki kaffir

    Dodatkowo:
    Ryż jaśminowy
    1 łyżeczka kurkumy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wołowy rendang z żółtym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę kroimy w kostkę, trawę cytrynową zgniatamy tłuczkiem do mięsa, cebulę czerwoną kroimy w piórka. Wszystkie składniki na pastę wkładamy do miksera i blendujemy na gładką masę.
  • 2. Do garnka z grubym dnem wlewamy olej i porządnie go rozgrzewamy. Wrzucamy czerwoną cebulę, podsmażamy minutę i dodajemy przygotowaną pastę. Mieszamy i podsmażamy jeszcze minutę. Wrzucamy wołowinę, dodajemy wszystko poza mlekiem kokosowym. Dokładnie mieszamy, przesmażamy 30 sekund i wlewamy mleko.
  • 3. Całość dusimy 2-4 godziny, aż mleko odparuje, co jakiś czas mieszając. Pod koniec, gdy duszenie zamieni się w smażenie, często mieszamy i pilnujemy, żeby się nie przypaliło. Podajemy lekko przestudzone z ryżem jaśminowym - żeby uzyskać żółty kolor, do gotowania ryżu dodajemy łyżeczkę kurkumy. Smacznego! :)

Porady

Co tak kocham w kuchni azjatyckiej? Dowolność! Lubisz imbir? Dodaj go więcej! Nie lubisz ostrego? Dodaj mniej pasty sambal oelek! Nie masz liści curry? Nie przejmuj się, danie i tak jest baardzo aromatyczne! Dodatkowo te zapachy... mmm... polecam!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować