Rendang z wołowiny

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Rendang to mięsne danie pochodzące z Indonezji. Mięso, najczęściej wołowe, długo gotowane w mleku kokosowym i przyprawach. Jest dużo gęstsze niż curry, bardzo aromatyczne i pikantne. Sam termin 'remdang' oznacza długie gotowanie na małym ogniu, aż do odparowania płynów. W 2011 Rendang został wybrany najsmaczniejszym daniem świata w sondzie CNN. Czy słusznie? Najlepiej sami spróbujcie.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Wołowina na gulasz - 600g
    Mleko kokosowe - 200ml
    Olej - 2 łyżki
    Liście limonki kafir - 6szt

    Pikantna pasta:
    Szalotki - 200g
    Czosnek - 5 ząbków
    Imbir - ok 2cm
    Kolendra ziarna - 1 łyżeczka
    Kurkuma - 1 łyżeczka
    Papryka chilli - 1 szt (świeża lub suszona)
    Cynamon - 1 łyżeczka
    Trawa cytrynowa mielona - 1 łyżeczka
    Sól - 1/2 łyżeczki
    Pasta z tamaryndowca - 2 łyżki (ewentualnie 1 łyżeczka cukru)
    Anyż mielony - odrobina

    Dodatkowo:
    Ryż - 200g
    Kurkuma - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Gulasz

Rendang z wołowiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę.
    Wszystkie składniki na pastę miksujemy. Jeśli pasta jest za gęsta można dodać odrobinę oleju.
    W garnku podgrzewamy olej. Wlewamy pastę i smażymy, aż zacznie uwalniać aromat - powinna wystarczyć minuta.
    Do pasty wkładamy wołowinę. Smażymy kilka minut, często mieszając, aby mięso lekko się zarumieniło i w całości oblepiło pastą. Zalewamy mlekiem kokosowym i 200ml wody. Dodajemy liście limonki.
    Mięso gotujemy na małym ogniu bardzo długo - około 1,5 godziny pod przykryciem. Co jakiś czas mieszamy.
    Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy nadal, aż do odparowania sosu. Teraz często mieszamy, aby mięso się nie przypaliło. W razie potrzeby doprawiamy.

    Ryż gotujemy z dodatkiem kurkumy, w lekko osolonej wodzie.

    Rendang podajemy z ryżem i ewentualnie dodatkiem świeżych warzyw.

    Tak przygotowane mięso jest wyjątkowo aromatyczne, pełne smaku. To jeden ze smaczniejszych sosów, jaki miałam okazję ugotować. Jeśli lubicie orientalną, pikantną kuchnię - bardzo polecam!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować