Szpinakowe ciasto "Leśny Mech"

4.5 (176 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Ciasto ma wyjątkowy delikatny smak, zachwycający zielony kolor, a szpinak nie jest tu dominujący :)

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • na tortownicę o średnicy 23 cm:
    450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
    200 g drobnego cukru do wypieków
    3 duże jajka
    3/4 szklanki oleju
    180 g mąki tortowej
    220 g mąki krupczatki (można zastąpić tortową)
    2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    nasionka z 1/2 laski wanilii lub odrobina aromatu

    Składniki na masę mascarpone:
    250 g serka mascarpone
    2 płaskie łyżki cukru pudru
    skórka otarta z 1/2 cytryny

    Dodatkowo:
    czarna porzeczka lub jagody

    CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MIN
    POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Szpinakowe ciasto "leśny mech" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrażamy, następnie dokładnie odciskamy z wody. Odstawiamy na bok.
  • 2. Jajka umieszczamy razem z cukrem w misie miksera. Miksujemy na jasną puszystą masę. Nie przerywając ubijania, cienkim strumieniem wlewamy olej. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy w trzech partiach. Na koniec dodajemy nasionka wanilii i szpinak. Miksujemy jeszcze przez chwilę do połączenia wszystkich składników.
  • 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę o średnicy 23 cm smarujemy tłuszczem, wlewamy przygotowane ciasto i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 50-60 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyciągamy i studzimy.
  • 4. Przygotowujemy masę: wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i krótko miksujemy do połączenia składników.
  • 5. Wystudzone ciasto wyciągamy z formy, odcinamy wierzch (mniej więcej na 2/3 wysokości). Odcięte ciasto drobno kruszymy. Na ciasto wykładamy masę, wyrównujemy, posypujemy okruszkami. Delikatnie dociskamy i dekorujemy czarną porzeczką. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Mascarpone Porzeczki Szpinak Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować