Ciasto ma wyjątkowy delikatny smak, zachwycający zielony kolor, a szpinak nie jest tu dominujący :)
1 godz. 15 min
Składniki:
na tortownicę o średnicy 23 cm:
450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
200 g drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka
3/4 szklanki oleju
180 g mąki tortowej
220 g mąki krupczatki (można zastąpić tortową)
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
nasionka z 1/2 laski wanilii lub odrobina aromatu
Składniki na masę mascarpone:
250 g serka mascarpone
2 płaskie łyżki cukru pudru
skórka otarta z 1/2 cytryny
Dodatkowo:
czarna porzeczka lub jagody
CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
Szpinakowe ciasto "leśny mech" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrażamy, następnie dokładnie odciskamy z wody. Odstawiamy na bok.
2.Jajka umieszczamy razem z cukrem w misie miksera. Miksujemy na jasną puszystą masę. Nie przerywając ubijania, cienkim strumieniem wlewamy olej. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy w trzech partiach. Na koniec dodajemy nasionka wanilii i szpinak. Miksujemy jeszcze przez chwilę do połączenia wszystkich składników.
3.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę o średnicy 23 cm smarujemy tłuszczem, wlewamy przygotowane ciasto i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 50-60 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyciągamy i studzimy.
4.Przygotowujemy masę: wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i krótko miksujemy do połączenia składników.
5.Wystudzone ciasto wyciągamy z formy, odcinamy wierzch (mniej więcej na 2/3 wysokości). Odcięte ciasto drobno kruszymy. Na ciasto wykładamy masę, wyrównujemy, posypujemy okruszkami. Delikatnie dociskamy i dekorujemy czarną porzeczką. Smacznego! :)
Komentarze