na tortownicę o średnicy 23 cm:
450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
200 g drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka
3/4 szklanki oleju
180 g mąki tortowej
220 g mąki krupczatki (można zastąpić tortową)
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
nasionka z 1/2 laski wanilii lub odrobina aromatu
Składniki na masę mascarpone:
250 g serka mascarpone
2 płaskie łyżki cukru pudru
skórka otarta z 1/2 cytryny
Dodatkowo:
czarna porzeczka lub jagody
CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
Sposób przygotowania przepisu:
Szpinakowe ciasto "Leśny Mech"
1.
Szpinak rozmrażamy, następnie dokładnie odciskamy z wody. Odstawiamy na bok.
2.
Jajka umieszczamy razem z cukrem w misie miksera. Miksujemy na jasną puszystą masę. Nie przerywając ubijania, cienkim strumieniem wlewamy olej. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy w trzech partiach. Na koniec dodajemy nasionka wanilii i szpinak. Miksujemy jeszcze przez chwilę do połączenia wszystkich składników.
3.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę o średnicy 23 cm smarujemy tłuszczem, wlewamy przygotowane ciasto i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 50-60 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyciągamy i studzimy.
4.
Przygotowujemy masę: wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i krótko miksujemy do połączenia składników.
5.
Wystudzone ciasto wyciągamy z formy, odcinamy wierzch (mniej więcej na 2/3 wysokości). Odcięte ciasto drobno kruszymy. Na ciasto wykładamy masę, wyrównujemy, posypujemy okruszkami. Delikatnie dociskamy i dekorujemy czarną porzeczką. Smacznego! :)
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze