Cinnabon - cynamonowe drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie suche składniki na ciasto mieszamy ze sobą, dodajemy jajko, roztopione masło, mleko i ekstrakt waniliowy. Zagniatamy na jednolite ciasto przez 5-10 minut. Przekładamy do miski wysmarowanej cienko olejem i przykrywamy wilgotną ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.
2.Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30x40 cm. Smarujemy miękkim masłem i posypujemy mieszanką brązowego cukru z cynamonem.
3.Zawijamy w roladę zaczynając od dłuższego boku.
4.Roladę kroimy na 7 równych części
5.Układamy w odstępach w tortownicy o średnicy 21 cm. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
6.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Bułeczki pieczemy ok. 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. W między czasie miksujemy składniki polewy na gładką masę. Bułeczki smarujemy polewą kilka minut od wyjęcia z piekarnika. Bułeczki świetnie smakują już po 20 minutach od wyciągnięcia z piekarnika :) Smacznego!
Komentarze