Pyszne pulpety z wołowiny z dodatkiem sera ricotta połączone z aromatycznym, ziołowym sosem chimichurri to świetna propozycja na szybki obiad, polecam :)
45 min
Składniki:
500 gram mielonego mięsa wołowego
250 gram ricotty
2 łyżki startego na tarce parmezanu
2 jajka
2 ząbki czosnku
Skórka otarta z ½ cytryny
Sól, pieprz
Sos chimichurri:
1 garść natki pietruszki
1 garść świeżego oregano
1 garść świeżej kolendry
¼ łyżeczki kminu rzymskiego
2-3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
Sól, pieprz
½ szklanki oliwy z oliwek
Wołowe pulpety z ricottą w ziołowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do blendera wkładamy natkę pietruszki, kolendry i liście oregano, dodajemy pokrojony czosnek, chilli, kmin rzymski i blendujemy wszystko.
Do blendowanych ziół delikatnym strumieniem wlewamy oliwę i blendujemy aż do połączenia się składników. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.
Mięso przekładamy do miski, po środku robimy wgłębienie dodajemy ser ricottę i tarty parmezan. Do mięsa wbijamy jajka i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, otartą skórkę z cytryny i przyprawy czyli sól i pieprz.
Mięso dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut. Lekko wilgotnymi dłońmi formujemy pulpety i smażmy je na złoty kolor po 4-6 minut z każdej strony.
Usmażone pulpety serwujemy gorące polane sosem chimichurii, smacznego :)
Komentarze