Czekoladowe ciasto z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Ciasto robiłam na Walentynki, ale będzie doskonałe na każdą okazję :)

  • 4 godz.

Składniki:

  • Ciasto kruche;
    300 g mąki pszennej
    125 g margaryny zimnej
    2 jajka
    1/3 szklanki cukru pudru
    2 łyżki naturalnego miodu
    łyżeczka sody oczyszczonej

    Masa czekoladowa:
    budyń czekoladowy
    1,5 szklanki mleka
    4 łyżki cukru trzcinowego
    3/4 kostki masła
    2-3 łyżki tartej czekolady

    Masa wiśniowa:
    300 ml domowej konfitury z kawałkami wiśni
    galaretka wiśniowa

    Oraz;
    1/2 tabliczki czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czekoladowe ciasto z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczam w 300 ml wody i studzę.

    Składniki na ciasto zagniatam. Dzielę na 3 placki i cienko rozwałkowuję. W jednym placku, wycinam foremką serduszka. Piekę około 20-25 minut w 180 st. (aż placki nabiorą złotego koloru).

    Szklankę mleka gotuję z cukrem , w pozostałym mleku rozrabiam budyń i dodaję do gotującego się mleka. Mieszam aż zgęstnieje i studzę. Masło ucieram na puch i dodaję porcjami budyń. Miksuję , na koniec dodaję startą czekoladę i mieszam.

    Pierwszy placek smaruję 3/4 kremu czekoladowego. Przyciskam drugim plackiem. Lekko tężejącą galaretkę mieszam z wiśniami (czekam aż masa lekko się zetnie, wtedy nie będzie spływała z ciasta) i nakładam na ciasto. W tym czasie placek z serduszkami lekko smaruję kremem i posypuję startą czekoladą. Ostrożnie układam na wiśniach. Schładzam w lodówce. Najlepiej smakuje po 1-2 dniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować