Czekoladowe ciasto z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuszczam w 300 ml wody i studzę.
Składniki na ciasto zagniatam. Dzielę na 3 placki i cienko rozwałkowuję. W jednym placku, wycinam foremką serduszka. Piekę około 20-25 minut w 180 st. (aż placki nabiorą złotego koloru).
Szklankę mleka gotuję z cukrem , w pozostałym mleku rozrabiam budyń i dodaję do gotującego się mleka. Mieszam aż zgęstnieje i studzę. Masło ucieram na puch i dodaję porcjami budyń. Miksuję , na koniec dodaję startą czekoladę i mieszam.
Pierwszy placek smaruję 3/4 kremu czekoladowego. Przyciskam drugim plackiem. Lekko tężejącą galaretkę mieszam z wiśniami (czekam aż masa lekko się zetnie, wtedy nie będzie spływała z ciasta) i nakładam na ciasto. W tym czasie placek z serduszkami lekko smaruję kremem i posypuję startą czekoladą. Ostrożnie układam na wiśniach. Schładzam w lodówce. Najlepiej smakuje po 1-2 dniach.
Komentarze