Czekoladowe ciasto z jabłkami i budyniem

4.5 (175 ocen)

  • 1 min
  • Średni

Wspaniałe połączenia kruchego ciasta, orzeźwiających, kruchych jabłek i słodkiego, rozpływającego się w ustach, budyniu. Ciasto jest naprawdę pyszne. Polecam, tym bardziej, że ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu.

  • 1 min
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto
    4 szklanki mąki
    1/2 szklanki gorzkiego kakao
    1 szklanka cukru
    4 żółtka
    1,5 kostki margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Oraz
    2 budynie czekoladowe z cukrem
    0,70 l mleka

    1,5 kg jabłek
    2 łyżki cukru
    2 łyżki bułki tartej
    cynamon
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Czekoladowe ciasto z jabłkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odłożyć na sitku, by puściły sok.
  • 2. Mąkę wymieszać dokładnie z kakao, z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę masło i żółtka. Zagnieść całość na jednolite ciasto, podzielić na pół i wstawić do lodówki na czas przygotowywania budyniu
  • 3. Zagotować pół litra mleka, a w pozostałej części rozpuścić budynie (jeśli używamy budyniu bez cukru, dosłodzić zawiesinę zgodnie z przepisem na opakowaniu). Całość wlać na gotujące mleko i mieszać do zgęstnienia całości - ok. 2-3 minut.
  • 4. Blachę o wymiarach około 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 5. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy, ponakłuwać widelcem. Na cieście równomiernie jabłka odciśnięte z soku, posypać je cukrem, cynamonem i bułką tartą. Następnie wylać ciepły budyń. Na koniec drugą część ciasta zetrzeć na tarce i rozłożyć równomiernie na budyniu.
  • 6. Piec 45-50 minut w 180stopniach. Kroić po wystudzeniu,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować