Wspaniałe połączenia kruchego ciasta, orzeźwiających, kruchych jabłek i słodkiego, rozpływającego się w ustach, budyniu. Ciasto jest naprawdę pyszne. Polecam, tym bardziej, że ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu.
Czekoladowe ciasto z jabłkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odłożyć na sitku, by puściły sok.
2.Mąkę wymieszać dokładnie z kakao, z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę masło i żółtka. Zagnieść całość na jednolite ciasto, podzielić na pół i wstawić do lodówki na czas przygotowywania budyniu
3.Zagotować pół litra mleka, a w pozostałej części rozpuścić budynie (jeśli używamy budyniu bez cukru, dosłodzić zawiesinę zgodnie z przepisem na opakowaniu). Całość wlać na gotujące mleko i mieszać do zgęstnienia całości - ok. 2-3 minut.
4.Blachę o wymiarach około 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia.
5.Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy, ponakłuwać widelcem. Na cieście równomiernie jabłka odciśnięte z soku, posypać je cukrem, cynamonem i bułką tartą. Następnie wylać ciepły budyń. Na koniec drugą część ciasta zetrzeć na tarce i rozłożyć równomiernie na budyniu.
6.Piec 45-50 minut w 180stopniach. Kroić po wystudzeniu,
Komentarze