Ciasto rozpływa się w ustach! Znika równie szybko, jak się je przygotowuje.
50 min
Składniki:
25 dag mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dag cukru brązowego
5 dag cukru białego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek kakao
3/4 szklanki kefiru
240 ml wody
2 łyżki spirytusu
2 jajka
125 dag masła
100 g czekolady
35 dag wiśni ( mogą być świeże, mrożone, w syropie lub w alkoholu)
Szybkie ciasto czekoladowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia wodę z masłem i przestudzić.
2.W jednym naczyniu zmiksować jajka z kefirem, a w drugim wymieszać składniki suche (mąki, cukry, sodę, proszek, kakao).
3.Do składników suchych wlewać powoli przestudzoną wodę z masłem, cały czas mieszając. Następnie dodać jajka z kefirem i miksować na wolnych obrotach. Na koniec dodać alkohol, startą na grubych oczkach czekoladę oraz odsączone wiśnie i wymieszać łyżką.
4.Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach ok. 20 na 30 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piec ok 25 -30 minut.
Porady
Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem, polać czekoladą lub serwować samodzielnie.
Komentarze