Ciasto czekoladowe z wiśniami

4.92 (212 ocen)

  • 1 min
  • Średni

To mocno czekoladowe ciasto. Mamy tutaj czekoladowy biszkopt oraz słodki, rozpływający się w ustach, krem czekoladowy. A do tego polewa czekoladowa. Ciasto jest naprawdę pyszne. Polecam, tym bardziej, że ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. To ciasto dla dorosłych, wykorzystałam na do niego wiśnie z nalewki. Jeśli ciasto mają jeść dzieci, polecam wykorzystać wiśnie z kompotu lub świeże.

  • 1 min
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    szczypta soli
    1 łyżeczka octu
    5 łyżek kakao
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem
    250g i 60g masła
    6 łyżek mleka
    2 łyżki kakao
    ¾ szklanki cukru
    1 opakowania galaretki owocowej
    2 szklanki wiśni bez pestek
    1 kieliszek wódki

    Polewa
    ćwiartka kostki margaryny
    2 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mleka

    Wódka do nasączenia biszkoptu
    Wiśnie do dekoracji - opcjonalnie
Wystaw ocenę:

4.92 (212 ocen)

Ciasto czekoladowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt - Mąkę, kakao i proszek do pieczenia łączymy i przesiewamy.
    Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy. Gdy białka będą ubite, dodajemy cukier i łyżeczkę octu. Ciągle ubijając, dodajemy stopniowo po jednym żółtku, a na koniec składniki sypkie. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę o wymiarach około 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200 stopni, pieczemy około 30 minut – trzeba sprawdzić patyczkiem. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Zimne ciasto przekrawamy na dwie części.

    Krem – mleko, cukier, kakao i 60g masła zagotować mieszając, następnie wystudzić. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostałe masło utrzeć na puch, po czym dodawać po łyżce masy kakaowej. Nadal ucierając powoli wlewać ostudzoną, ale płynną galaretkę i wódkę. Na koniec dodać wiśnie, wymieszać krem łopatką.
    Spód ciasta nasączyć delikatnie wódką (lub wódką z przegotowaną zimną wodą), posmarować kremem, po czym przykryć odkrojonym wierzchem ciasta, lekko docisnąć.

    Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polać ciepła polewą i udekorować wiśniami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa kakaowa Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować