Ciasto czekoladowe z wiśniami

4.49 (148 ocen)

Ciasto czekoladowe z wiśniami, które jest moim wspomnieniem z dzieciństw.To ciast często królowało na imprezach u rodziców w formie tortu lub ciasta i zawsze wszyscy zajadali się nim ze smakiem. Ja posypuje je jadalnym złotym pyłkiem na polewę ,a wtedy ciasto nabiera takiego pięknego blasku.

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy o wym 24cm/34cm:
    8 jaj
    0,5 szklanki cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku dopieczenia

    Krem:
    2 suche kremy do karpatki na budyniu (najlepsze)
    1 litr mleka
    1 kostka masła
    200g margaryny Kasa
    4 czubate łyżki ciemnego kakao

    2 słoiki wiśni bez pestek

    Polewa:
    100g margaryny Kasia
    0,5 szklanki cukru
    2-3 łyżki kakao
    0,5 łyżeczki żelatyny




Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Ciasto czekoladowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Biszkopt:Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakaem i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 35 minut. Po wystudzeniu przetnij biszkopt
  • krem 2. Odlej szklankę mleka ,a pozostałe mleko zagotuj. W 1 szklance mleka rozpuść proszek budyniowy i dodaj do wrzącego mleka. ciągle energicznie mieszając aby nie było grudek. pozostaw do ostudzenia. Następnie Mikserem przez minutę ubij budyń aby go połączyć w luźniejszą masę. Tłuszcze zmiksuj na puszystą masę i partiami dodawaj budyń. Na koniec dodaj 4 łyżki kakao i delikatnie wymieszaj.
  • wiśnie drylowane 3. Wiśnie odsączamy z soku na sicie.
  • ZŁOŻENIE 4. Złożenie ciasta. Biszkopt przecinamy na 2 części. Obie części mocno skrapiamy sokiem z wiśni. Na jedną część biszkoptu wykładamy 3/4 kremu, rozsmarowujemy i wykładamy połowę wiśni w krem. Przykrywamy drugim biszkoptem, również skrapiamy i smarujemy pozostałym kremem. Na wierzch układamy pozostałe wiśnie.
  • Polewa 5. Polewa: Żelatynę wsyp do kubeczka zalej odrobioną wody i odstaw aby napęczniała. Do rondelka włóż margarynę i rozpuść w niej cukier, po dokładnym rozpuszczeniu dodaj kakao i przez chwilę zagotuj. Odstaw i dodaj napęczniałą żelatynę. Wymieszaj i pozostaw do przestudzenia.
  • ciasto 6. .Gdy polewa zacznie tężeć to polej nią obficie wiśnie na cieście. Wstaw do lodówki do schłodzenia

Porady

Do ciasta można użyć również wiśnie z nalewki. Polecam użyć do kremu, krem z paczki do karpatki ponieważ skład ma taki sam jak zwykły budyń ,a dodatkowo znajdują się w karpatkowym kremie prawdziwe ziarenka wanili i dodają smacznego aromatu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować