Muffinki pozbawione są tłuszczu, a w kremie nie ma żelatyny. Połączenie dyni pieczonej i serka jest na tyle gęste,że nie spływa z babeczki. Moje przeleżały całą noc w lodówce i jak widzicie krem ładnie się trzyma.
7 sztuk po 108 kcal
1 godz. 10 min
Dla 7 osób
Średni
Składniki:
Muffinki:
2 jajka
40 g mąki pszennej
15 g gorzkiej czekolady
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu jabłkowego
15 g cukru brzozowego
Krem:
500 g dyni piżmowej
50 ml mleka 1,5%
125 g serka homogenizowanego naturalnego 0%
10 g cukru brzozowego
Skórka otarta z 1 pomarańczy
Dodatkowo:
Sok z ½ pomarańczy
30 g czekolady gorzkiej
Wiosenne muffinki z kremem z dyni piżmowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Muffinki:
Białka oddzielić żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i miksować do rozpuszczenia cukru. Dodawać po jednym żółtku i mieszać na małych obrotach. Następnie do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojoną drobno czekoladę i delikatnie wymieszać.
2.Papilotki włożyć do foremek a następnie włożyć po około 1,5 łyżki ciasta. Piec w 170 st około 12-14 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, zostawić do ostygnięcia.
3.Krem:
Dynię obrać i pozbawić pestek. Pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 35-45 minut, aż do miękkości. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Przełożyć do blendera i zmiksować. Aby miksowanie było łatwiejsze dodać mleko. Następnie do dyni przełożyć serek i skórkę z pomarańczy. Po raz kolejnym zmiksować na gładki krem.
4.Motyle czekoladowe:
Papier do pieczenia pociąć na średniej wielkości kwadraty, o boku mniej więcej 10 cm. Można narysować szablon motyle, ale nie jest to koniecznie. Naszykować sobie kilka książek, otworzyć je mniej więcej w połowie. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Następnie przełożyć do rękawa cukierniczego lub sztywnego worka. Obciąć róg i czekoladą wypełniać wzór na papierze. Papier ułożyć na książce, aby motyle miały lekko uniesione skrzydła. Włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki.
5.Wykonanie:
Muffinki nakłuć w kilku miejscach patyczkiem do szaszłyków. Każdą nasączyć sokiem z pomarańczy. Krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i udekorować nim muffinki. Dodać czekoladowe motyle.
Komentarze