Wiosenne muffinki z kremem z dyni piżmowej

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Muffinki pozbawione są tłuszczu, a w kremie nie ma żelatyny. Połączenie dyni pieczonej i serka jest na tyle gęste,że nie spływa z babeczki. Moje przeleżały całą noc w lodówce i jak widzicie krem ładnie się trzyma.
7 sztuk po 108 kcal

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • Muffinki:
    2 jajka
    40 g mąki pszennej
    15 g gorzkiej czekolady
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu jabłkowego
    15 g cukru brzozowego
    Krem:
    500 g dyni piżmowej
    50 ml mleka 1,5%
    125 g serka homogenizowanego naturalnego 0%
    10 g cukru brzozowego
    Skórka otarta z 1 pomarańczy
    Dodatkowo:
    Sok z ½ pomarańczy
    30 g czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Wiosenne muffinki z kremem z dyni piżmowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • do masy dodać tartą czekoladę 1. Muffinki:
    Białka oddzielić żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i miksować do rozpuszczenia cukru. Dodawać po jednym żółtku i mieszać na małych obrotach. Następnie do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojoną drobno czekoladę i delikatnie wymieszać.
  • przelożyć ciasto do papilotek 2. Papilotki włożyć do foremek a następnie włożyć po około 1,5 łyżki ciasta. Piec w 170 st około 12-14 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, zostawić do ostygnięcia.
  • połączyć składniki kremu 3. Krem:
    Dynię obrać i pozbawić pestek. Pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 35-45 minut, aż do miękkości. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Przełożyć do blendera i zmiksować. Aby miksowanie było łatwiejsze dodać mleko. Następnie do dyni przełożyć serek i skórkę z pomarańczy. Po raz kolejnym zmiksować na gładki krem.
  • motyle ulożyć na grzbiecie ksiązki 4. Motyle czekoladowe:
    Papier do pieczenia pociąć na średniej wielkości kwadraty, o boku mniej więcej 10 cm. Można narysować szablon motyle, ale nie jest to koniecznie. Naszykować sobie kilka książek, otworzyć je mniej więcej w połowie. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Następnie przełożyć do rękawa cukierniczego lub sztywnego worka. Obciąć róg i czekoladą wypełniać wzór na papierze. Papier ułożyć na książce, aby motyle miały lekko uniesione skrzydła. Włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki.
  • 5. Wykonanie:
    Muffinki nakłuć w kilku miejscach patyczkiem do szaszłyków. Każdą nasączyć sokiem z pomarańczy. Krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i udekorować nim muffinki. Dodać czekoladowe motyle.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować