mała dynia piżmowa,
5-8 szklanek domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę),
ugotowane warzywa z bulionu: duża marchew, pietruszka, ćwierć małego selera
cebula,
ząbek czosnku,
kilka łyżek pestek dyni,
kilka grubych plastrów fety,
sól, pieprz, świeży tymianek, rozmaryn, chili (do smaku)
kilka łyżek startego parmezanu,
ok. 1/4 szklanki śmietanki 18-30%
Kremowa zupa z dyni piżmowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię przekroić na pół, pozbawić pestek i piec w 190 stopniach ok. 45-60 minut (do miękkości). Cebulę i czosnek drobno posiekać, przesmażyć kilka minut na małej ilości tłuszczu. Upieczoną dynię obrać ze skóry. Wszystkie warzywa zmiksować z bulionem, wszystko podgrzać, doprawić do smaku i wlać śmietankę (uprzednio rozmieszaną z odrobiną zupy). Każdą porcję zupy posypać pokruszoną fetą,parmezanem, pestkami dyni i ewentualnie dodatkową porcją tymianku i chili. Podawać z grzankami.
Komentarze