Kremowa zupa z dyni piżmowej

4.51 (165 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób

Pyszna i rozgrzewająca, idealna na jesień.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • mała dynia piżmowa,
    5-8 szklanek domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę),
    ugotowane warzywa z bulionu: duża marchew, pietruszka, ćwierć małego selera
    cebula,
    ząbek czosnku,
    kilka łyżek pestek dyni,
    kilka grubych plastrów fety,
    sól, pieprz, świeży tymianek, rozmaryn, chili (do smaku)
    kilka łyżek startego parmezanu,
    ok. 1/4 szklanki śmietanki 18-30%
Wystaw ocenę:

4.51 (165 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Kremowa zupa z dyni piżmowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię przekroić na pół, pozbawić pestek i piec w 190 stopniach ok. 45-60 minut (do miękkości). Cebulę i czosnek drobno posiekać, przesmażyć kilka minut na małej ilości tłuszczu. Upieczoną dynię obrać ze skóry. Wszystkie warzywa zmiksować z bulionem, wszystko podgrzać, doprawić do smaku i wlać śmietankę (uprzednio rozmieszaną z odrobiną zupy). Każdą porcję zupy posypać pokruszoną fetą,parmezanem, pestkami dyni i ewentualnie dodatkową porcją tymianku i chili. Podawać z grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować